Plakát
2021. november 4.

Magyar Passió

(12) Magyar Passió 2021 95 perc
Rendező:
  • Eperjes Károly
Főszereplők:
  • Sándor Almási
  • Eperjes Károly
  • Telekes Péter
  • Tóth Auguszta
  • Dunai Csenge

A „Magyar passió” a második világháború után megszilárduló kommunista diktatúra egyik emblematikus intézkedését járja körül – a szerzetesrendek és az ÁVH egyenlőtlen küzdelmét a fiatalság befolyásolásáért, illetve a hívek megtartásáért. A kor nagy karakterei olyan mártírok voltak, akik „nem hajlottak meg, hanem törtek”.

A legnagyobb akadályt a kommunista ideológia korlátlan sulykolása előtt az erős tömegmozgalmi, ifjúsági bázissal rendelkező egyházi iskolák és azok működtetői, a szerzetesrendek jelentették. A megtörtént eseményeken alapuló film a fenti történelmi küzdelem átélését célozza meg - személyes sorsokon keresztül. A film középpontjában az ÁVH által foglyul ejtett szerzetes, Leopold atya és a vallatótisztje, a fiatal Keller főhadnagy párharca áll. Az ÁVH koncepciós pert tervez Leopold atya ellen, hogy példát statuáljon, a párt parancsa értelmében. A vallatásokra a fiatal, egykor kirúgott diákját, Keller ÁVH főhadnagyot szemelik ki. „Ne csak őrizd, gyűlöld is.” – az ÁVH-s mottó jegyében dolgozó Keller a vallatások során azt veszi észre magán, hogy a gyűlölet helyett az együttérzés növekszik benne. Leopold atya egyre durvább vallatásaival Kellernek saját erkölcsi határait kell átlépnie. Leopold a szikla szilárdságával állja a csapásokat egészen a végkifejletig. Keller, a vallató tiszt, a kirúgott diák, látva egykori tanára, Leopold atya szenvedését, meghasonlik. Az atya vallatásának stációiban Krisztus szenvedései köszönnek vissza. A történet a következetes helytállásról, a hitről, a meghasonulásról és a mártíriumról szól.

Forgalmazó: no-distributor
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: no-distributor; illetve a gyártó(k): Film-Art Kft.; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.

Előzetesek (1)


Moziműsor