Plakát
2024. június 27.

Szent

(12e) Święty 2023 105 perc
Rendező:
  • Sebastian Buttny
Főszereplők:
  • Lena Gora
  • Mateusz Kosciukiewicz
  • Michal Wlodarczyk
  • Dobromir Dymecki
  • Leszek Lichota
  1. A kommunista Lengyelország. Ismeretlenek betörnek a gnieznói székesegyházba és ellopják a lengyel kereszténység alapítója, Szent Adalbert hamvainak életnagyságú, ezüst ereklyetartó szobrát. Az ügy felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízzák meg, akinek felesége nemzetközi hírű művészettörténész. A fiatal nyomozó tisztában van vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popiełuszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébred: lehetséges, hogy a szobor ellopása egy belügyes játszma?

A filmet valós események inspirálták. A thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát is. Történetének finom misztikus töltetet ad a vallási tartalom.

Forgalmazó: Uránia Film
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: Uránia Film; illetve a gyártó(k): IKH Pictures Production, Dolnośląskie Centrum Filmowe, TVP, Centrum Technologii Audiowizualnych CeTA, PISF, National Film Institute Hungary, Hungarian Film Incentive, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Dolnośląski Konkurs Filmowy; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.

Moziműsor