Plakát
2024. szeptember 5.

Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II.

(16) Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles 1975 200 perc
Rendező:
  • Chantal Akerman
Főszereplők:
  • Jan Decorte
  • Delphine Seyrig
  • Henri Storck
  • Jacques Doniol-Valcroze

A film egy megözvegyült anya főzéssel, takarítással, gyerekneveléssel és ügyintézéssel töltött, szigorúan beosztott idejét követi három napon át. A nő (akinek a neve, Jeanne Dielman, csak a címből és egy felolvasott levélből derül ki) azzal biztosítja megélhetését, hogy minden délután más-más ügyfelet fogad a lakásán, mielőtt a fia hazaér az iskolából. Jeanne számára a szexmunka is a hétköznapi rutin része.

A második napon, az aktuális ügyfél látogatása után Jeanne fegyelmezett viselkedése megváltozik. Vacsorakészítés közben túlfőzi a krumplit, majd a fazékkal kezében céltalanul bolyong a lakásban. Elfelejti rátenni a fedelet a porcelánedényre, amelyben a pénzét tartja, távozás után felkapcsolva hagyja a villanyt a szobában, kihagyja az egyik gombot a köntösén, és elejti a frissen elmosott kanalat. Ezek a furcsa változások egészen addig folytatódnak, amíg a harmadik napon meg nem érkezik az aznapi ügyfele. Az aktus után Jeanne felöltözik, egy ollóval leszúrja a férfit, majd csendben leül az ebédlőasztalhoz.

Forgalmazó: Cirko Film
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: Cirko Film; illetve a gyártó(k): Paradise Films, Unité Trois, Ministère de la Culture Française de Belgique, Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la FWB; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.

Moziműsor