Plakát
2023. november 9.

Polonia akció 1920

(12) Polonia akció 1920 2022 90 perc
Rendező:
  • Kussinszky Kornél
  • Kiss Sándor

1919-től az oroszországi polgárháborúban elért sikereken felbátorodott bolsevik vezetők, Lenin és Trockij reálisnak látták, hogy elérjék a kommunista világforradalmat. Ehhez a híd az újjáalakuló Lengyelország volt: elbukása esetén a kommunizmus könnyedén terjedhetett volna tovább Nyugat-Európa felé. A döntő csatára 1920 nyarán Varsó körzetében került sor.

Az ütközet előtti pillanatokban a lengyel hadseregnek gyakorlatilag nem volt már lőszer tartaléka, a hadianyag szállítást pedig az Európa szerte megerősödött, Szovjet-Oroszországot támogató munkásmozgalmak bojkottja is ellehetetlenítette. Magyarországnak a trianoni diktátum értelmében tilos volt hadianyagot gyártania és szállítania, magyar katonákat pedig sem Csehszlovákia, sem Románia nem volt hajlandó átengedni a területén. Magyarország mégis a lengyelek megsegítése mellett döntött.

A korabeli haditechnikát felvonultató, játékfilmes elemekkel tarkított dokumentumfilm az ide vezető politikai, diplomáciai és katonai eseményeket dolgozza fel, nemzetközi szakértő gárda közreműködésével.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.; illetve a gyártó(k): ; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.

Előzetesek (1)


Moziműsor