Plakát
2023. június 29.

Elveszett Leonardo

(12) The Lost Leonardo 2021 96 perc
Rendező:
  • Andreas Koefoed
Főszereplők:
  • Vincent Delieuvin
  • Martin Kemp
  • Doug Patteson
  • Mohammad Bin Salman
  • Jerry Saltz
  • Robert K. Wittman

Robb Report filmje Leonardo da Vinci örökre elveszettnek hitt Salvator Mundi című táblaképének hányattatásairól szól.

Hogy miért ekkor a festmény jelentősége? Ez nemcsak egy király rendelte arckép Jézus Krisztusról! Ez a táblakép tükrözi Leonardo festészeti technikákról és az időről, öröklétről, világegyetemről való gondolkodását.

1500 körül, amikor a táblakép keletkezett, Leonardo csaknem 50 éves. Sok képbe kezdett bele, és majdnem ugyanannyit hagyott félbe; de ezt befejezte.

A kép sorsa száz évig tisztázatlan, mígnem I. Károly angol uralkodó gyűjteményében bukkan fel, aki mivel eladósodva hal meg, a Korona úgy dönt, műgyűjteménye nagy részét áruba bocsátja. 1763-ban, mikor a Buckingham-palotát a Korona számára megvásárolják, a berendezési tárgyakat elárverezik. Egészen a XIX. század végéig nem tudunk róla, amikor egy neves angol műgyűjtő, Francis Cook tulajdonába kerül. De ekkor már Leonardo-másolatként, illetve Leonardo stílusában készült munkaként került piacra. Egészen vastagok lehettek rajta a felülfestés rétegei! Egészen 1958-ig a Cook gyűjtemény középszerű darabja, amikor a londoni Sotheby’s aukciósházban 45 fontért cserél gazdát. Úgy tudjuk, amerikai vevőre akadt. 2005-ig amerikai gyűjtők tulajdonában is marad, amikor ismét elárverezik, hasonlóan alacsony összegért, mert egy louisianai másolatnak vélik.

2017 novemberében a Christie’s egy rekord összegért, 450 312 500 dollárért adta el egy szaudi hercegnek Leonardo da Vinci Salvator Mundiját. Jelenleg az Abu Dhabi-i Louvre-ban van hosszú távú letétként.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.; illetve a gyártó(k): Diamond Docs, Elk Film, Mantaray Film, Pumpernickel Films, Hot Docs Partners, Nika Media, Mitten Media, Alba Collis, TDog Productions, Sky Arts, Dogwoof; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.

Előzetesek (1)


Képek (7)

Moziműsor