Plakát
2023. március 23.

A művészet templomai: Goya mesterművei

(12) L’Ombre de Goya par Jean-Claude Carrière / Goya, Carriere and the Ghost of Bunuel 2022 90 perc
Rendező:
  • José Luís López Linares
Főszereplők:
  • Jean-Claude Carrière
  • Carlos Saura
  • Julian Schnabel
  • Nahal Tajadod

A művészet templomai sorozat legújabb premierfilmjében José Luis López Linares, a Bosch – A gyönyörök kertje című nagy sikerű művészeti film rendezője a spanyol festészet meghatározó alakjának nyomába ered. Látványos dokumentumfilmje úgy visz minket közelebb Francisco Goya festészetéhez, hogy a néző közben egy másik zseniális alkotó útitársává szegődhet. Jean-Claude Carrière, a tavaly elhunyt forgatókönyvíró – Luis Buñuel, Milos Forman, Volker Schlöndorff egykori alkotótársa – Goya munkásságának kitűnő ismerőjeként vezet minket végig a spanyol mester páratlan munkásságán. Hogy megfejtse a korszakos zseni rejtélyét, még egyszer utoljára Spanyolországba utazik és bejárja Goya életéhez és legfontosabb műveihez kapcsolódó helyszíneket.

Személye szoros kapcsolatot terem a filmművészet, az irodalom és a zene nagy egyéniségei között, akiknek közös vonása, hogy: Goya munkássága mindannyiuk számára meghatározó.

A filmben Carrière oldalán bejárjuk Spanyolországot. Eljutunk a Pradóba, majd Goya szülőházába, egy aragóniai faluba; a Zaragoza melletti La Cartuja bérházba, amely Goya freskóit őrzi; s további közel harminc helyszínre, ahol Goya jelentős munkái találhatók.

Festményei előtt állva vagy a forradalmi metszeteit tartalmazó könyvet lapozgatva Carrière lényegre törő megfigyeléseket tesz.

Rámutat Goya azon törekvésére, amellyel látnik engedi a szegényeket, a bebörtönzötteket és a nyomorultakat.

Éleslátására, amelyeket siketsége is csak erősített. A felvilágosodás észuralma elleni lázadására, amely egy őrült világ stigmáit mutatta fel.

A 2022-es Cannes-i Klasszikusok szekcióban bemutatott dokumentumfilm a francia filmek doyenje, Jean-Claude Carrière spanyolországi látogatásával három életutat fűz egybe: Carrière-ét, Buñuelét és Goyáét.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.; illetve a gyártó(k): López-li Films, Zampa Audiovisual, Fado Filmes, Mondex Et Cie; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.

Előzetesek (1)


Képek (1)

Moziműsor