Plakát

A norvég fejfájás + Hiányzol, Marius (rövidf.)

Norwegian Headache 2021 88 perc
Rendező:
  • Rune Denstad Langlo
  • Rune Denstad Langlo----------Bencz Péter

A norvég fejfájás

Norvégiában az utcára menni és tüntetni nagyon más, mint a világ számos, nem demokratikus, országában. De mégis, mi okoz a norvégoknak, különösen a fiataloknak fejfájást? Jólét, vagy jóllét? Ezzel a dilemmával kénytelen szembenézni a világ legnagyobb kőolaj-exportőrének számító ország és a norvég bíróság, miután fiatal klímaaktivisták példátlan pert indítottak a norvég állam ellen. Az ország elsődleges bevételét, egyben kivételes gazdagságát biztosító olajkitermelés szerintük ugyanis veszélyezteti a jövő nemzedékek - alkotmányban is rögzített - jogát a tiszta és egészséges környezethez. A norvég bíróságnak nem pusztán két, ellenérdekelt fél érdekeit kell mérlegre tennie, hanem jóval többet: az egyik serpenyőben az ország megélhetése és lakóinak életszínvonala, míg a másikban az óceán, az élővilág, végső soron a következő generációk jövője van.


Hiányzol, Marius

Abdi Hedayat, a Koppenhágai Természetraji Múzeum preparátora rendszeresen mutat be nyilvános állatboncolásokat a nagy közönség előtt. Ijedt, izgatott, ideges és mosolygó gyermeki arcok nézik végig ahogy Abdi vág, nyúz és belez. Egy sarki farkas, egy piton és egy szumátrai tigris bundája és bőre kerül le, és az állati hús és belső a gyermekek szeme láttára válik tudományos leletté. A film egy bizarr tudományos rituáléba ad betekintést, egy olyan tabu döntögető hagyományba, amely a fiatal állatkerti zsiráfot, Mariust az egész világos hírhedtté tette. A Hiányzol, Marius egy meditatív, optimista és humanista film, egy halott zsiráf szellemét kergetve mutatja be a modern ember és természet viszonyát, és hogy ezt a kapcsolatot hogyan adjuk át a következő generációnak. Marad bármi gyönyör a természetben ahogy a tudomány felfalja és hasznos adattá gyúrja? Marad bármi hely a gyermeki ártatlanságnak, ha túl korán mutatjuk meg a tudomány válaszait?

Forgalmazó: BIDF
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: BIDF; illetve a gyártó(k): ; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.

Előzetesek (1)


Moziműsor