Plakát
2021. szeptember 27.

A magyar film partizánja – Jancsó Miklós-retrospektiv

(16) A magyar film partizánja – Jancsó Miklós-retrospektiv 1972 97 perc
Rendező:
  • Jancsó Miklós
Főszereplők:
  • Drahota Andrea
  • Bálint András
  • Cserhalmi György
  • Cserhalmi Erzsi
  • Bürös Gyöngyi

Engelst olvasnak fel, jogegyenlőséget és közös földet, alapvető törvényi változásokat követelnek a Még kér a nép önszerveződésre buzdító aratómunkásai, akik csak magukban bíznak, hisz pontosan tudják, hogy semmilyen változás nem lesz életükben, ha ügyük az uralkodó osztály akaratán múlik. A film rendkívüli érzéki ereje, a természetes fényviszonyok gazdagsága, a pompás koreográfia és az ösztönző muzikalitás mellett ez is szót érdemel; Jancsó parasztjai képesek voltak tudatosak és artikuláltak lenni, konkrétumokra hivatkozni, még ha a kishitűek meg is kérdőjelezték, hogy értik-e, amit felolvasnak. A filmben egyszerre létező forradalmi harsányság és politikai intelligencia fundamentális tapasztalat számunkra, így magától értetődik, hogy a Még kér a néppel kezdjük vetítéssorozatunkat.

Filmklubunk további alkalmaival olyan műveket vetítünk, amelyeknek nem csupán témája a közösségalkotás, hanem maguk is egy művészközösség esztétikai-politikai együttműködéséből, a Jancsó Miklós fémjelezte színészi, írói, operatőri, zeneszerzői, koreográfusi kollaborációból létrejött összművészeti alkotások. Bár a Még kér a nép a szó szoros értelmében nem egy kollektíva filmalkotása, talán nem túlzás azt mondani, hogy témájában megelőlegezi a majdani filmkészítői praxist; igyekszünk majd ebben a filmtörténeti kontextusban vizsgálni.

A filmeket 35mm-es kópiáról vetítjük.

Forgalmazó: no-distributor
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: no-distributor; illetve a gyártó(k): ; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.

Moziműsor