Plakát

Irány a tenger!

(12) Pupendo 2003 120 perc
Rendező:
  • Jan Hřebejk
Főszereplők:
  • Jaroslav Dušek
  • Eva Holubová
  • Jirí Pecha
  • Bolek Polívka
  • Vilma Cibulková

Csehszlovákia, a múlt század 80-as éveiben. Bedrich Márát, a tehetséges szobrászt mellőzi a hatalom, így családja megélhetéséért giccses ajándéktárgyakat gyárt, miközben éjjel-nappal alkohollal borogatja romló közérzetét. Egyik este, hogy felesége, Alenka replikáira válaszoljon, egy hajléktalant visz haza. Alenkával megetetik, felöltöztetik a férfit, és tudtukon kívül visszaadják annak önbecsülését, tartását. A titokzatos idegen - egy valaha jó nevű művészettörténész - szívességből Mára karrierjét szeretné újból elindítani. Pártfogónak a régi ismerős házaspárt, Míla és Magda Breckovát sikerül megszereznie. A férj, aki iskolaigazgató és párttag, egy mozaikot rendel Márától, míg felesége megbízást szerez egy nagyméretű szobor elkészítésére. Ekkor azonban egy nyugati szakfolyóiratban megjelenik a túlbuzgó művészettörténész cikke Máráról, a rendszer áldozatáról, megfűszerezve Magda Brecková őszinte véleményével a diktatúra művészetpolitikájáról...

Korábbi filmje, a "Kuckók" minden nézettségi rekordot megdöntött a Cseh- és Szlovák Köztársaságban, még Sverák "Kolja" c. Oscar-díjas filmjét is túlszárnyalta, s maga mögött hagyta a hollywoodi szuperprodukciókat is.A "Pupendo - Irány a tenger!" c filmje 2004-ben besöpörte az összes Cseh Oroszlán díjat.

Forgalmazó: TVGO
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: TVGO; illetve a gyártó(k): Falcon; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.