Plakát
2014. szeptember 11.

Ida

(12) Ida 2013 80 perc
Rendező:
  • Pawel Pawlikowski
Főszereplők:
  • Agata Kulesza
  • Dawid Ogrodnik
  • Jerzy Trela
  • Agata Trzebuchowska
  • Artur Janusiak

Anna, az árva lány a '60-as években egy lengyel kolostorban nevelkedik. A fogadalomtétel előtt, az apácák tanácsára meglátogatja nénikéjét, egyetlen élő rokonát, akivel korábban nem tartották a kapcsolatot. Wanda Gruz már túl van a fénykorán, de negyvenes alkoholista láncdohányosként is árad belőle a szexualitás, önpusztító életmódjához mindig talál alkalmi partnereket. Wanda néhány évvel korábban még nagyhatalmú ügyészként a rendszer ellenségeit küldte a halálba, de mostanra kegyvesztetté vált. Akkor találkozik unokahúgával, amikor mindketten válaszúthoz érkeznek: identitásuk és jövőjük meghatározásához szembe kell nézniük a múltjukkal. Anna ekkor tudja meg, hogy zsidó, eredeti neve Ida Lebenstein, szüleit meggyilkolták a német megszállás alatt. Wanda adta be az apácákhoz, hogy neki ne kelljen naponta szembesülnie a családja tragédiájával. A két nő útra kel, hogy kiderítsék, hogyan haltak meg rokonaik és végre tisztábban lássák a saját helyüket a világban. A lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant Ida megrendítő, kiemelkedő képi világú dráma, amelyben a két nő intim története finoman összefonódik a közép-európai történelmi háttérrel.

A filmet rangos nemzetközi díjak sorával halmozták el. 2015-ben Oscar-díjat kapott, a 2015-ös BAFTA díjátadó gálán elnyerte a legjobb idegen nyelvű film díját, valamint öt rangos Európa Filmdíjban is részesült, többek között a legjobb rendező, forgatókönyvíró és operatőr, valamint a legjobb film díjában és a közönségdíjat is megkapta.

Forgalmazó: Mozinet
Az oldalon közölt képek és videók forrása és tulajdonosa a forgalmazó: Mozinet; illetve a gyártó(k): Music Box Films; az anyagok sajtóban való megjelenítéséhez a gyártó a forgalmazó közvetítésével adott engedélyt a Mozipremierek számára.

Előzetesek (1)


Képek (4)

Moziműsor