Emlékképek (2016)

2016 (Powidoki) lengyel feliratos életrajzi történelmi dráma

Rövid tartalom

A film Wladyslaw Strzeminskinek, a 20. század egyik legkiemelkedőbb lengyel avantgárd festőjének állít emléket, aki nemcsak művészként, hanem tanárként is kiemelkedő eredményeket ért el. Strzeminski élete a Lengyel Népköztársaság megalakulása után vett hirtelen fordulatot, hiszen a mozgássérült fest...
Rendező: Andrzej Wajda,
Főszereplők: Boguslaw Linda, Krzysztof Pieczynski, Zofia Wichlacz, Bronislawa Zamachowska,
Emlékképek (2016)

Powidoki

Információk

Tartalom:

A film Wladyslaw Strzeminskinek, a 20. század egyik legkiemelkedőbb lengyel avantgárd festőjének állít emléket, aki nemcsak művészként, hanem tanárként is kiemelkedő eredményeket ért el. Strzeminski élete a Lengyel Népköztársaság megalakulása után vett hirtelen fordulatot, hiszen a mozgássérült festő a legnehezebb pillanatokban sem volt hajlandó meghajolni a párt akarata előtt. Életét ellehetetlenítették, egyedül diákjai álltak ki mellette az utolsó pillanatig, valamint egyetlen lánya, Nika, aki félárva lett édesanyja halála után. Strzeminski élete utolsó pillanatáig festett és dolgozott A látás elmélete című könyvén, miközben a nyomor egyre elviselhetetlenebbé vált számára.

Az Emlékképek rendezője, Andrzej Wajda (A mi nemzedékünk, Csatorna, Hamu és Gyémánt, Danton, Katyn, Az ígéret földje) a világ filmgyártásának egyik legnagyobb, korszakos figurája. Nemcsak a lengyel filmgyártást teremtette meg szinte egymaga az ötvenes évek elején, de hatalmas hatást gyakorolt a kelet-európai filmkészítésre is a szocializmus évtizedeiben. A lengyel filmrendező utolsó filmjének világpremierje a rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd számos további fesztiválon vetítették az Emlékképeket, többek között a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon és Rómában is. A film a Lengyel Filmfesztiválon a zsűri különdíját kapta. A tavaly elhunyt Oscar-életműdíjas Wajda művészetét világszerte számos díjjal ismerték el, életművéért többek között Velencében Arany Oroszlán-díjat, Berlinben Arany Medve-díjat kapott, a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI is életműdíjjal tüntette ki. Az Emlékképek főszerepében az a Boguslaw Linda (Pan Tadeusz, Magányos nő) látható, aki ötször kapta meg a legjobb színésznek járó díjat a Lengyel Filmfesztiválon. Az Emlékképek méltó lezárása Wajda fantasztikus pályafutásának, és egyben ez volt Lengyelország nevezettje az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Forgalmazó:

Vertigo Média Kft.

Megjelenés:

Linkek:

Stáblista

Rendező:

 • Andrzej Wajda

Szereplők:

 • Boguslaw Linda (Wladyslaw Strzeminski)
 • Krzysztof Pieczynski (Julian Przybos)
 • Zofia Wichlacz (Hania)
 • Bronislawa Zamachowska (Nika Strzeminska)
 • Szymon Bobrowski (Wlodzimierz Sokorski)
 • Mariusz Bonaszewski (Madejski)
 • Aleksandra Justa (Katarzyna Kobro)

Írók:

Producer:

 • Michal Kwieciński

Operatőr:

 • Pawel Edelman

Vágó:

 • Grazyna Gradon
Hozzászólások